if it ain’t dutch

Geplaatst op
If it ain't Dutch

If it ain’t Dutch, it ain’t much…

Op de hondenschool waar ik met mijn honden naartoe ga, kom ik geregeld twee heel erg leuke honden tegen. Honden die je niet zo vaak ziet. Hollandse Herders. Nieuwsgierig als ik ben, ging ik op zoek naar wat meer informatie over dit ras en al rondstruinend op internet kwam ik erachter dat er ‘maar’ negen officieel Nederlandse hondenrassen zijn. Ter illustratie, wereldwijd geeft de FCI 360 officieel erkende rassen weer. Tijd voor een leerzaam en leuk projectje, dacht ik zo. En ik besloot om in 2019 alle negen Nederlandse hondenrassen voor mijn lens te hebben gehad. Ik plaatste geregeld een oproep op Facebook, vroeg rond in mijn honden-vriendenkring en benaderde rasverenigingen. De Nederlandse rassen zijn geen alledaagse honden die je vaak tegenkomt.

Jerry, de kortharige Hollandse Herder die ik van de Hondenschool ken
Otis, de ruwharige Hollandse Herder die ik van de Hondenschool ken

Mijn tocht begon uiteraard met de Hollandse Herders die al in mijn studio waren geweest. Ik leerde dat er drie soorten Hollandse Herders zijn. De kortharige, de langharige en de ruwharige. De kort- en ruwharige waren de twee die ik al kende. De langharige, daar moest ik even naar zoeken. Gelukkig kon de rasvereniging me verder helpen. De Hollandse Herder is een echte plattelandshond die je vroeger vooral zag op boerderijen en bij schapenherders. Een hond die graag samen werkt met de baas en opgedragen taken zelfstandig uit kan voeren. De veelzijdigheid van de Hollandse Herdershond maakt hem, naast zijn oorspronkelijke taak als schapenhoeder, geschikt voor bezigheden zoals IPO, speuren, gehoorzaamheidstraining, reddingswerk, hulphond en sporten als agility, flyball, canicross en dogdance.

Iris, een langharige Hollandse Herder

Dan het Nederlandse Kooikerhondje, een oud Nederlands hondenras. Kooiker betekent ‘eendenjager’, deze hond werd gebruikt om met zijn staart eenden te lokken. Hoe hij dat deed? Hij trekt de aandacht van de eenden met zijn verticaal gedragen witte staart en lokt zo de eenden naar de geleidelijk nauwer wordende eenden-val, totdat de kooiker verschijnt en de eenden verder in de netten kan drijven.

Bink, een Nederlands Kooikerhondje

Van eenden naar schapen, dan komen we uit op de Nederlandse Schapendoes.

Toetje, een Nederlandse Schapendoes

Dit ras is van origine een herdershond en werd gebruikt, je raadt het al, bij het drijven en beschermen van schaapskuddes. Toen rond de oorlogsjaren het ras bijna uit Nederland verdwenen was, was er een kynoloog, dhr. Toepoel, die zich inzette om het ras terug te fokken. En dat is maar goed ook. Want deze honden zijn harde, intelligente werkers die daarbij ook nog eens erg behendig zijn. De Schapendoes zie je nu vooral als gezinshond en je herkent hem natuurlijk aan zijn lange haar.

Ayka, een Saarlooswolfhond

De Saarlooswolfhond is vernoemd naar zijn ‘schepper’ Leendert Saarloos (1884-1969), die de Duitse Herder kruiste met een wolf. Na zich jaren ingezet te hebben voor de ontwikkeling van dit ras ontstond er een hondenras dat dicht bij de natuur staat en veel natuurlijke eigenschappen van de wolf nog in zich draagt die bij andere rassen reeds lang verdwenen zijn.

Lea, een Stabijhoun

Vervolgens een rondje Nederland met de eerst stop in Friesland, waar de Stabijhoun vandaan komt. De naam komt van de samenvoeging van de woorden: sta mij bij en houn, het Friese woord voor hond. Deze hond staat zijn baas bij als hij gaat jagen, of op het erf als waakhond. Maar het is ook een fijne gezelschapshond. Met een blij en slim karakter.

Ook uit Friesland komt de Wetterhoun. Aangezien het een waterhond is, is het natuurlijk ook niet zo gek dat hij uit deze waterrijke provincie komt. Wetter is fries voor water. 

Kara, een Wetterhoun

De Wetterhoun is echt een ras apart, een bijzondere hond mag je wel stellen. Je komt hem niet zo vaak tegen. Maar als je hem tegenkomt, dan ben je om! Deze stoere, wat lomp uitziende hond heeft een hartstikke lief en aanhankelijk karakter en gaat door het vuur voor degenen waar ze van houdt.

Ietsje naar het zuiden zien we de Drentsche Patrijshond. Het ras ontstond vanaf de 16e eeuw uit de Spioenen (ook wel Spanjoelen genoemd), Staande honden die via Frankrijk uit Spanje afkomstig waren. In Nederland werden ze Patrijshonden genoemd. In het oosten van Nederland, vooral in Drenthe, werden deze honden raszuiver bewaard en niet als elders gemengd met buitenlandse rassen. Zo werd hij dan ook uiteindelijk erkend als de Drentsche Patrijshond.

Sera, een Drentsche Patrijshond

De Drentsche Patrijshond is vooral een jachthond, maar je ziet hem ook als erf- en natuurlijk als gezinshond. En niet alleen in Drenthe!

Vervolgens komt er een hondje dat je echt niet vaak tegenkomt en wat bijna was uitgestorven. De Hollandse Smoushond.

Sofie, de Smoushond

Vroeger zag je dit soort hondjes in de stallen waar ze hielpen om de stal vrij te houden van allerlei ongedierte. De engelse naam voor dit ras is dan ook Dutch Ratter. Het is een hondje met een vriendelijk en open karakter. Het Smousje is een allemans vriendje.

Dit ras heeft zware tijden gekend waarbij het een paar keer bijna uitgestorven was. In de jaren 70 besloot een zekere mevr. Riek Barkman het ras nieuw leven in te blazen. 

En waar die naam Smous of Smoushond nou vandaan komt? Deze naam kreeg het ras vanwege zijn ruwharige vacht en behaarde gezicht, zoals ook Joden (toen eveneens Smouzen genoemd) destijds hadden.

Last but not least is daar de nederlandse tulp. Het Markiesje.  

Milo, het Markiesje

Ik zeg nederlandse tulp, omdat de engelse benaming van dit ras Black Tulip Hound is.

Het Markiesje is een nederlandse spaniel die door zijn kleine formaat van oudsher te klein was voor de jacht en vroeger werd gebruikt als vrouwenhondje voor aan het hof (schootspaniëls) en in ons land trof je vele van deze “onbruikbare” jachthondjes aan bij de gegoede burgerij in de kleur zwart of zwart met enig wit. In de jaren zeventig begon men serieus dit ras in ere te herstellen en in 1979 richtte de rasvereniging zich op. Sinds 1999 vind je het Markiesje op de lijst van Nederlandse hondenrassen terug. Markiesjes zijn echte gezelschapshonden.

En daarmee komt er een einde aan deze ontdekkingstocht langs de negen Nederlandse hondenrassen. Ik hoop dat jullie dit een leuke en leerzame reeks vonden. Ik in elk geval wel. Daarbij ben ik overigens stiekem best wel trots erop dat ons kleine landje zo’n prachtige en lieve hondenrassen op zijn lijst heeft staan.

In het nieuwe jaar ga ik weer een nieuw thema-project doen waar ik middels foto’s op ontdekkingsreis ga. Dus houd mijn Facebook-pagina in de gaten, want daar zal ik mogelijk oproepen plaatsen als ik naar een bepaalde hond op zoek ben.

Please follow and like us
fb-share-icon

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *